tirsdag 13. september 2011

Krepsefest!


Ingenting er vel så hyggelig når det lir mot høst som å innvitere på en god gammeldags "Kräftskiva" som Svenskene kaller det.
Kreps er god lavkarbomat, og servert med gode sauser, sitron, ost og annet tilbehør blir det et festlig og ikke minst sosialt måltid av det.

Det behøver ikke bli dyrt eller komplisert. Vi kjøper frossen kreps i Sverige rett og slett, og vi har alltid vært  fornøyd med kvaliteten. Du trenger ca 1/2 kg Kreps pr person. Tin den langsomt i kjøleskapet. Om du har tid så kok ny lake av mørkt øll, vann, litt sukrin, og  masse dill . Legg krepsen i laken og la den stå i kjøleskap minst 6 timer. Så heller du bort laken, og krepsen er klar til servering. Har du ikke tid bruker d u den som den er. Den duger fint da også.

Her kommer oppskrift på tre gode sauser som er nydelige dippsauser til krepsen.


Søt Chillisaus.

Ikke så veldig lavkarbo kansje, men du trenger ikke så mye av den.

1 pose majones
1 beger Creme Fraishe
1-2 dl Sweet Chillisauce
Malt eller finhakket chilli til pynt

Bland alt godt. Pynt med chilli.




Lettlaget Hvitløkssaus.

1 pose majones
1 beger Creme Fraishe
2-4 knuste hvitløksfedd etter smak
1 kvart finhakket purre
Salt og pepper
Evnt. 1-2 ts sukrin

Blandes godt sammen.



Västerbottensost er selvskreven på Svenske Krepsebord. Denne smakfulle osten er Svenskenes svar på Parmesan, men den smaker enda bedre synes jeg.

Jeg fant en nydelig oppskrift på Västerbottensröra.
Denne er så god at Hansel måtte løpe på kjøkkenet for å lage en porsjon til !

Västerbottensröra.

150g reven Västerbottensost
3 dl Creme Fraishe
Salt og pepper

Blandes og kjøres glatt med stavmixer. Smak til med krydder.
Alle sausene har godt av å stå og trekke i kjøleskap noen timer før servering.



Vi serverte også reker ,(kansje ikke alle liker kreps) 
 små gode Kalamataoliven, fetaost, div lavkarbo brød, og knekkebrød.
 Dill, sitronbiter, vanlig majones og smør. 
Det skulle ha vært en grønn salat på bordet også,
 men den ble avglemt gitt. Sånn kan det gå.

Og selvfølgelig serveres det kjellerkaldt øll og "nubber" 
Eller hvorfor ikke en god hvitvin! 

Stemningen er satt i hagestuen...og her følger et uskarpt stemningsbilde fra festen.

Helan går!!




3 kommentarer:

  1. Holy moly! Denne västerbottenkremen er det beste jeg har smakt på lenge. Jeg tør ikke tenke på hvor mye ost og creme fraiche jeg klarte å dytte i meg i går.

    SvarSlett
  2. DEn er virkelig knallgod! Også så enkel å lage da! :)

    SvarSlett
  3. Jeg må til Sverige og kjøpe mer ost. Fort!

    SvarSlett