torsdag 29. september 2011

Hverdagssupper.


Det er ikke akkurat noen hemmelighet at vi er glad i supper...Hansel og jeg. Og høsten er suppetiden framfor noen!
Suppe er godt, det er lett å lage, behøver ikke være dyrt, og det er en super måte å bruke opp rester på.

Første bud er å ta vare på ALT det er mulig å koke suppekraft på! Kyllingskrog og skinn, bein og svor fra gris, knoker fra oksekjøtt, avkapp fra purre, selleri eller andre grønnsaker med "gress" på. Blaute tomater,
rekeskall, hummerskall, fiskerester.Putt det i fryseren. Alt kan bli til nydelig suppekraft. Som du enten bruker med en gang. Eller du kan koke den inn (redusere) og fryse den ned for eksempel i isbitformer. Så har du alltid god smak for hånden til bruk i sauser og supper. Husk bare at fisk/skalldyrben ikke må koke mer enn 30 min. før du siler fra kraften. Koker de lenger smaker kraften limaktig.


Fugl og kjøttben kan koke så lenge du vill. Jo lenger koketid, dess bedre kraft! Kok opp ben og grønnsaker i  kaldt vann. Skum godt (da får du klar kraft) og la kraften småkoke på svak varme så lenge du har tid. Skal du lage kraft for å fryse ned siler du av bena etter 2-3 timer (minimum) og koker videre til mengden kraft har kokt inn til omlag 1/3 del av opprinnelig mengde. Da er den konsentrert og smaksterk.

Lager du suppe behøver du ikke redusere kraften, med mindre du vill ha en kremet suppe. Da blir jo fløten en del av suppen og for at den gode smaken skal beholdes kan det være lurt og koke inn kraften  tilsvarende mengden med fløte du skal tilsette. Smak! Smak og atter smak!! Det er ditt beste hjelpemiddel! Og vent med å ha i salt til kraften er ferdig kokt. Ellers kan den lett bli for salt.

I dag hadde jeg kyllingskrog i frysen som jeg kokte kraft på. Jeg bruna litt kyllingkjøttdeig, løk, litt squash i terninger, litt paprika og noen sukkererter i biter.



Der etter helte jeg jeg på avsilt kraft. Kokte opp og lot suppa småkoke 10 minutters tid før jeg smakte til med salt og pepper.



Tilsist var jeg en tur ute krydderhagen og hentet meg litt Bladpersille og Estragon som jeg hakket og strødde over suppen. Det smaker godt og setter farge på suppa.
Dette ble nydelig lunch, full av proteiner og vitaminer, men med lite karber!




Har du en god suppeoppskrift?
Del den gjerne med meg! :)



mandag 26. september 2011

Hansels fylte løk.


Hansel er som sagt både flink til, og glad i å lage mat. Denne retten fikk jeg servert til middag på Fredag!



4 ganske store gule løk
400 g kjøttdeig
3 småtomater
2 skiver squash
5-6 sorte oliven
1 hvitløksbåt
2 ringer rød paprika
2-3 ss sukkerfri ketchup
salt og pepper
oregano
paprikapulver
reven ost (gjerne Västerbottens)

Skrell løken og hul de ut. Skjær litt av bunnen så de står støtt. Det gjør ikke no om det blir hull tvers igjenom.
Forvell løken i lettsaltet vann i 10 minutter.


Imens lager du fyllet.
 Sett stekovnen på 175g varmluft.
Hakk det du har gravd ut av løken sammen med tomater, paprika, squash og oliven.




Brun det i panna sammen med kjøttdeigen. Smak til med ketchup og krydder.



Ta opp løken og la de renne godt av. Sett dem i en smurt ildfast form. eller i stekepanna dersom den tåler stekovnen. Fyll løken med kjøttdeigblandingen. Det som ikke får plass legger du bare rundt.
Strø over godt med revet ost. Og stek i stekovnen 15-20 minutter.



Løken blir søt og helt nydelig på smak! Hansel serverte enkel grønn salat til, og en rømmeklatt eller to.
Nydelig middag!




lørdag 24. september 2011

Kyllingfrikasè


Om du har igjen rester etter kyllingmiddagen er frikasè nydelig restemat. Eller du kan spe med mere kraft og lage suppe. Ta alltid vare på bena etter et kyllingmåltid. Om du ikke har tid til å koke kraft på dem med engang så putt dem i fryseren og spar dem til siden.


Det er kjempelett og lage god kraft. Og den blir mye bedre enn ferdigkjøpt eller "terninger"

Putt skinn og ben i en kjele sammen med det grønne på en purre, en stor gulrot i grove biter, en stor bit sellerirot delt i store biter, og gjerne en kvast Bladpersille eller Løpstikke om du har.
Hell på kaldt vann til bena er dekket. Kok opp og skum godt.
La kraften småkoke under lokk så lenge du gidder. Min sto i 4 timer.

Deretter siler du av ben og grønnsaker og kaster det. Kok opp kraften på ny og kok den til du har igjen 1/3 av den opprinnelige mengden. Del opp grønsaker i småbiter. Jeg brukte en liten gulrot, purre og en bit stangselleri.



Ha det i kraften og småkok til grønsakene er møre. Kutt opp kyllingkjøttet i biter.
Ha 1-2 dl fløte i kraften. Kok opp og jevn med Johannesbrødkjernemel om du vill lage frikasè. Om du vill ha suppe er det unødvendig.



Nå kan du smake til med Gurkemeie, salt og pepper, litt estragon og gjerne litt revet sitronskall.
Så har du kjøttet i suppen og lar det trekke til det er gjenomvarmt.



Du kan gjerne servere frikasèen med blomkålris og grønnsaker, men jeg synes den var god uten tilbehør også.


onsdag 21. september 2011

Urtebakt Landkylling med rotgrønnsaker.


Det er så greit med disse middagene som liksom gjør seg selv.En hel Landkylling er ypperlig til å helstekes i ovnen. Litt forarbeide, (som godt kan gjøres i god tid før du skal  lage middag) og maten passer seg selv i stekovnen mens du finner på noe annet.

Landkyllingen er foret opp på naturfór (korn, mais) og har ikke fått medikamenter eller vekstfremmende stoffer. Det er en stor og saftig kylling på ca 1.8 kg som har kjøtt nok til fire personer.


1 landkylling (stangekylling)
75g smør
1 fedd hvitløk
Godt med friske krydderurter
Salt og pepper
1 sitron
1/2 liten kålrot
1stor gulrot
1 stor løk
1/2 sellerirot
1/2 paprika
(poteter om noen i familien spiser det)



Finhakk krydderurtene. Jeg brukte Rosmarin, Timian, Oregano og Bladpersille. Press hvitløken, og
bland urter og hvitløk i romtemperert smør. Rør godt.



Skjær et snitt i skinnet på kyllingen mellom lårne og kroppen. Løsne skinnet forsiktig alle steder du kommer til, og dytt kryddersmør innunder skinnet. Trykk inn så mye som mulig i bryst og lår.
Del sitronen i skiver og sett en skive mellom lårene og kroppen på hver side.
Legg de andre i buken sammen med restene av kryddersmøret.



Kutt grønnsakene i store biter og legg dem i bunnen på en stor langpanne eller en ildfast form.
Strø noen kvister Rosmarin over, salte og peppre grønnsaker og kylling. Legg kyllingen oppå
grønnsakene i formene og ha på noen klatter smør.
Inn i ovnen på 175g varmluft i 50-60 min. Test om kyllingen er stekt ved å stikke en kniv inn i tykkeste delen av låret. Er kjøttsaften klar er kyllingen ferdig.



La kyllingen hvile minst ti minutter før du skjærer i den. Skjær ut brystene og del dem i skiver.
Anrett på talerken med grønnsakene og stekesjyen fra pannen. Om du vill kan du lage en saus, men jeg synes det ble like godt med den smakfulle sjyen.

Ta vare på restene av kyllingen. Ikke kast bena! De får du bruk for dagen etter.


tirsdag 13. september 2011

Krepsefest!


Ingenting er vel så hyggelig når det lir mot høst som å innvitere på en god gammeldags "Kräftskiva" som Svenskene kaller det.
Kreps er god lavkarbomat, og servert med gode sauser, sitron, ost og annet tilbehør blir det et festlig og ikke minst sosialt måltid av det.

Det behøver ikke bli dyrt eller komplisert. Vi kjøper frossen kreps i Sverige rett og slett, og vi har alltid vært  fornøyd med kvaliteten. Du trenger ca 1/2 kg Kreps pr person. Tin den langsomt i kjøleskapet. Om du har tid så kok ny lake av mørkt øll, vann, litt sukrin, og  masse dill . Legg krepsen i laken og la den stå i kjøleskap minst 6 timer. Så heller du bort laken, og krepsen er klar til servering. Har du ikke tid bruker d u den som den er. Den duger fint da også.

Her kommer oppskrift på tre gode sauser som er nydelige dippsauser til krepsen.


Søt Chillisaus.

Ikke så veldig lavkarbo kansje, men du trenger ikke så mye av den.

1 pose majones
1 beger Creme Fraishe
1-2 dl Sweet Chillisauce
Malt eller finhakket chilli til pynt

Bland alt godt. Pynt med chilli.




Lettlaget Hvitløkssaus.

1 pose majones
1 beger Creme Fraishe
2-4 knuste hvitløksfedd etter smak
1 kvart finhakket purre
Salt og pepper
Evnt. 1-2 ts sukrin

Blandes godt sammen.



Västerbottensost er selvskreven på Svenske Krepsebord. Denne smakfulle osten er Svenskenes svar på Parmesan, men den smaker enda bedre synes jeg.

Jeg fant en nydelig oppskrift på Västerbottensröra.
Denne er så god at Hansel måtte løpe på kjøkkenet for å lage en porsjon til !

Västerbottensröra.

150g reven Västerbottensost
3 dl Creme Fraishe
Salt og pepper

Blandes og kjøres glatt med stavmixer. Smak til med krydder.
Alle sausene har godt av å stå og trekke i kjøleskap noen timer før servering.



Vi serverte også reker ,(kansje ikke alle liker kreps) 
 små gode Kalamataoliven, fetaost, div lavkarbo brød, og knekkebrød.
 Dill, sitronbiter, vanlig majones og smør. 
Det skulle ha vært en grønn salat på bordet også,
 men den ble avglemt gitt. Sånn kan det gå.

Og selvfølgelig serveres det kjellerkaldt øll og "nubber" 
Eller hvorfor ikke en god hvitvin! 

Stemningen er satt i hagestuen...og her følger et uskarpt stemningsbilde fra festen.

Helan går!!




tirsdag 6. september 2011

Fake Potetsalat.



Etter et langt sommeropphold er jeg endelig tilbake igjen!

Jeg har bestemt at sommern ikke er slutt riktig ennå jeg da. Synes godt vi kan nyte noen fine kvelder forsatt i lykteskinn på verandaen eller i hagestuen med et pledd over skuldrene og litt sommerlig mat.

Så her kommer min beste falske Potetsalat. Veldig god som tilbehør til spekemat eller til pølser.
Eller hvorfor ikke til en bit røkt Makrell !
Den tåler godt en 2-3 dager i kjøleskapet så lag gjerne en stor porsjon.

1 middels blomkålhode
3 hardkokte egg
1/2 middels rødløk
2-3 sølvløk
2-3 sylteagurkskiver eller 1ss kapers
1pose majones
1/2 beger rømme
1 god ss dijonsenepp
Klippet gressløk
Litt lake fra agurken


Del blomkålen i små buketter, og kok de møre. Press ut alt vannet i et dørslag og la blomkålen bli kald.



Kok eggene. Avkjøl og grovhakk dem. Hakk løken og agurk. Bland dressing av majones,rømme,senepp og kansje en skvett agurklake om du vil.



Bland alt godt sammen og ha i finklippet gressløk. La salaten hvile kaldt til den skal spises.
Den blir bedre om den for trekke en stund.
Her har jeg servert den til et lite utvalg spekemat, eggerøre og litt grønt fra hagen.